Nederlandse historie

Nederlandse HistorieDeze topsport komt oorspronkelijk uit Spanje vandaan. En is naar Nederland gebracht door Juan Aznar.
Omstreeks 1980 heeft hij vele Spaanse duivenrassen naar Nederland gehaald en voornamelijk gepromoot onder de Haagse tilduivenliefhebbers.

In 1988/1989 is ook de vereniging de “Kooiker”opgericht door Ferry de Kok waar iedereen gratis aan verschillende Spaanse duivenrassen werd geholpen. Al snel waren er 24 leden die de Spaanse kropper enorm populair maakte binnen Nederland.
Niet lang na het opstarten van de eerste Spaanse kropper vereniging , de Kooiker, zag je de eerste Laudino Sevilliano, Gaditano’s, Cucu Coliano’s, Coliano’s, Jienesse, Granadino’s, Moroncello’s etc rondvliegen. Een verrijking van de Haagse tilduivensport. Nu niet meer weg te denken uit de tilduivensport van Den Haag en omstreken.

Ook heeft Juan Aznar de Pica meegenomen uit zijn geboorteland. Mijn eerste kennismaking met dit unieke duivenras was omstreeks 1985. Een ervaring die ik nooit meer vergat.
Jammer genoeg was de eerste vereniging van Spaanse kropper rassen geen lang leven geschonken en viel de “Kooiker” uiteen. Niet lang daarna was ook de Picasport uit Nederland verdwenen.

Na enige tijd werd er een algemene vereniging voor Spaanse kroppers opgericht de S.I.S. Tot op de dag van vandaag wordt deze vereniging alleen maar groter vanwege de enorme populariteit van de Spaanse kropper.

De heer René Kruter heeft de Pica opnieuw ontdekt in 2001 op een reis door Spanje. Door het leggen van de juiste contacten met topkwekers. Was hij in staat om uitstekend fokmateriaal naar Nederland te brengen. Met een brede basis aan genetische materiaal uit verschillende bloedlijnen is de Pica nu aan een grote comeback bezig.

Door de groeiende interesse in de Palomas Deportivo is er dan ook een organisatie in het leven geroepen die zich uitsluitend bezig houdt met de Picasport. De PSN of Picasport Nederland is opgericht door Ferry de Kok en René Kruter.