Suelta training

SueltaHet leukste van de Picasport is nog wel het trainen van een goede wedstrijdduif. Ieder heeft zijn eigen manier die voor hem het beste werkt. Maar ook elke duif kan om zijn eigen aanpak vragen. Het succes van een goede wedstrijd hangt dan ook niet alleen af van een goeie duif met een hoog libido gehalte. Het hangt ook af van de deskundigheid en kennis van de trainer. Om een idee te geven hoe je te werk kan gaan lees je hieronder.

Totdat de jonge dieren geslachtrijp zijn mogen ze samen hun oefenrondjes vliegen. Maar op het moment dat de doffers achter de duivinnen aangaan. Worden de geslachten gescheiden gehouden.
De doffers komen in het dofferhok en de duivinnen blijven in het jongenhok of een apart duivinnenhok.

Suelta Indien je de mogelijkheid hebt om je jonge doffers apart te laten vliegen van de duivinnen dan is dat zeker aan te raden. Vooral voor de eerste drie maanden nadat je de geslachten gescheiden hebt.. Zo nu en dan laat je er een aantal duivinnen bij om te zien hoe de doffers zich ontwikkelen.

Maar wonen er in de buurt veel duivenmelkers dan kun je dat beter niet doen. Omdat de jonge doffers gauw de neiging zullen hebben om daar eens te gaan kijken of er nog duivinnen zijn. In dat geval laat je de jonge doffers altijd samen vliegen met je eigen duivinnen maar je moet ze wel apart blijven huisvesten om de paringsdrift verder te ontwikkelen.

Om je jonge doffers alvast voor te bereiden op een Suelta laat je de doffers alleen nog samen met blauw gebande duivinnen vliegen. Omdat tijdens een Suelta alleen deze kleur duivin wordt gebruikt.

De blauwe duivinnen krijgen ook een witte veer tussen de staartpennen bevestigd. Deze veer steekt enkele centimeters tussen de staartpennen uit. Je kunt zo’n veer simpel bevestigen door een plastic luchtslangetje van 2 á 3 cm om de middelste staartpen te schuiven. (Bijvoorbeeld een slangetje van een aquarium of een ventiel slangetje.)
Daarin schuif je dan een witte pen. Die je simpel kan verwijderen of vernieuwen.

Zodra de doffers het dofferhok ontgroeien. Wat je kunt zien door hun territoriumdrift en hun groeiende interesse voor de duivin. Gaan we de volgende fase in.
Elke doffer die al flink achter de duivinnen aanloopt wordt nu apart gehuisvest in trainingsboxen. Trainingsboxen zijn kleine duivenhokjes van minimaal 40/40/40 cm groot en kunnen donker worden gemaakt om de geslachtsdrift verder aan te wakkeren.

Er zijn liefhebbers die eerst hun doffers een ronde jongen laat grootbrengen voordat ze verder gaan met de eigenlijke Suelta training. Pas na de tweede ronde eieren worden de duivin en eieren weggehaald. Alleen goede vaders kunnen goede veroveraars worden zeggen ze in Spanje.

Vanaf dat moment vliegen de doffers elk apart met één duivin. Elke dag krijgt de doffer een andere duivin om te voorkomen dat hij aan 1 duivin gehecht raakt. Als beloning laat je de doffer de duivin betreden.
Op het moment dat je ziet dat de doffer de duivin goed volgt kun je er een tweede doffer mee laten vliegen enzovoort, enzovoort. Afhankelijk van het karakter van je doffer. Kun je er voor kiezen om zo nu en dan de beloning over te slaan. Om zijn drift verder aan te moedigen.

Valt een doffer terug of volgt hij de duivin niet meer zoals je van hem gewend bent. Dan begin je weer overnieuw en vlieg je hem apart met één duivin. Naarmate de training volgt kun je de traingsboxen gaan verduisteren. Op deze manier kunnen de doffers helemaal tot rust komen en op het moment van de training alles geven wat ze in huis hebben.

SueltaNu is het nog een kwestie van de doffers handelbaar maken. Wat betekent dat je ze makkelijk kunt oppakken als de Suelta klaar is. Dit doe je door de duivin in je hand te houden zodat de doffer naar je toekomt en je hem kunt oppakken. Omdat een Pica van nature al erg tam is zal dat geen probleem opleveren.

Nu ben je klaar voor een Suelta. Je kunt de doffer die nu helemaal gefixeerd is op de duivin op elke willekeurige locatie loslaten. Mits daar een Sueltaduivin gehuisvest is. Want een goed getrainde doffer zal te allen tijde de duivin blijven volgen. Ook op een voor hem totaal onbekende plek. Dit stelt je in de mogelijkheid om de doffer weer makkelijk terug te vangen met een duivin. Op het moment dat de wedstrijd door de keurmeester wordt beëindigd hoef je alleen maar een duivin te laten zien en je doffer komt direct naar je toe.
Als beloning geef je hem dan even tijd om samen met de duivin te zijn.