Wetenswaardigheden

WetenswaardighedenZelfs nu nog word de Pica terug gekruist om de oude Spaanse kropper rassen hun kwaliteiten terug te geven als diefkropper. De eigenschappen die ze ooit beroemd heeft gemaakt maar in de loop der tijd ook zijn kwijtgeraakt., en niet te vergeten waar de oude Spaanse kropperrassen ooit voor gefokt werden, het stelen van andermans duiven. De Pica herbergt dan ook alle eigenschappen en kwaliteiten in zich om dit te kunnen doen.

Om deze reden is de Pica dan ook de redding van de echte Spaanse diefkropper geworden. Voor een goede diefkropper wordt dan ook vaak aangeraden om zeker een kwart deel Picabloed in te kruisen. De Pica is ook het enige ras binnen de Spaanse kropper familie die uitsluitend om zijn eigenschappen wordt gehouden en daardoor alle kwaliteiten heeft kunnen bewaren. Eigenschappen die oude Spaanse kropperrassen ooit zo beroemd heeft gemaakt zoals: Meesters in het verleiden en met een enorme vastberadenheid en doorzettingsvermogen, maar die bijna alleen nog terug gevonden kan worden met het inkruisen van de Pica. De betere diefkroppers zijn dan ook vaak om deze reden kruisingen van de Pica met een oud Spaans kropperras.
De pure Pica kan eigenlijk niet als diefkropper worden gebruikt. Niet omdat hij geen vaardigheden heeft als overredingskracht en verleidingskunsten, maar een Pica word zuiver en alleen maar gefokt voor het meedoen aan een Suelta. Om die reden heeft de Pica geen hokvastheid nodig en is daarom ook niet op deze eigenschap geselecteerd. Een diefkropper heeft deze eigenschap natuurlijk wel nodig maar een Pica niet.

Het is belangrijk om te weten dat je alleen Pica’s kan houden als je de doffers gaat trainen voor Suelta’s. Een ongtrainde doffer zal vroeg of laat achter een willekeurige duivin aan gaan en niet meer thuiskomen. Een Pica is een echte werkduif, je moet er mee trainen. Het is ook de enige mogelijkheid om van alle aspecten te kunnen genieten die de Pica met zich meebrengt. Zoals zijn kracht, slimheid en uithoudingsvermogen.